Do not fill this:
uporabniško ime    geslo    
  
  Ste pozabili svoje geslo?
  Registracija
Portali  |   Vestniki  |   On-line priročniki  |   On-line tečaji  |   Seminarji  |   E-gradiva  |   Strokovna gradiva  |   Pogodbe po izbiri  |   E-časopisi  |   O nas
 

Brezplačna brošuraNaročite brezplačno e-knjigo:
Do not fill this:
 
  Aktualno  

Reforme trga dela in pokojninskega sistema Vlade RS so znane

Na tiskovni konferenci Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je minister Andrej Vizjak 6.9.2012 predstavil reformni paket.

Novi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanj - ZPIZ-2, bo določal:

- Pokojnina je redni mesečni prejemek, ki ima osnovo v pokojninskem in invalidskim zavarovanjem (PIZ).

- Zavarovanci bodo prejemali ustrezno pokojnino na podlagi zavarovanja. Pokojninska blagajna ne bo izplačevala izdatkov, ki nimajo povezavo s PIZ. Reforma pa ne posega v krog upravičencev in višino prejemkov.

- Sleherni zavarovanec bo imel informativni osebni račun, kjer bo lahko spremljal plačane prispevke delodajalca. Prikazoval bo tudi, če delodajalec vplačuje prispevke za PIZ. Nadgradnja tega izračuna bo izračun pokojnine s strani posameznika.

- 40 let je delovne dobe s šteje za polno pokojnino. 40 let zavarovalne dobe, ki temelji na delovnem razmerju, brez dokupa, vendar z upoštevanjem časa na zavodu zaposlovanju, ob 60 let starosti za oba spola, je osnova za polno pokojnino.

- Pogoji za predčasno pokojnino - 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe.

- Pokojninska osnova: 28 let najboljših let z odbitkom 3 najslabših let.

- Odmerni odstotek: Za 40 let (moški) oziroma 38 let (ženske) 78%, za 40 let ženske 82%.

- Usklajevanje pokojnin: 60% rast povprečne plače v RS, 40% inflacija.

- Cilj je, da začne veljati 1.1.2013.

Novi Zakon o delovnih razmerjih - ZDR-1, bo določal:

- Slovenija ima pri novo sklenjenih pogodbah preveliko število pogodb za določen čas, pri že trajajočih delovnih razmerjih pa rigidno pogodbo za nedoločen čas.

- Razlogi sklepanja pogodb za določen delovni čas so tako mehki, da jih nobena kontrola ne more odpraviti (na primer povečan obseg dela). Takšni razlogi so lahko temelj za zaposlovanje samo 10% vseh zaposlenih za določen čas. Mali delodajalci, to so tisti, ki imajo do 10 zaposlenih, bodo imeli lahko samo enega zaposlenega za določen delovni čas. V ostalih primerih, to je zaposlitev za nadomestitev delavca zaradi bolezni, pa ta omejitev ne velja.

- Drugi ukrep je »zrahljanje« zaposlovanja za nedoločen čas. Odpuščanje zaradi neutemeljenih razlogov še vedno ne bo mogoče. Mogoče pa bo, v primeru, ko bo sprožen postopek odpovedi delovnega razmerja, proces odpuščanja manj odvisen od procesnih napak in bolj odvisen od materialnih dejstev. Tako bo poenostavljen postopek in bo mogoče prekiniti delovno razmerje za nedoločen čas v hitrem času.

- Enotna pogodba za nedoločen čas bo imela tri obdobja – poskusno do pet mesecev, mogoča je odpoved s strani delodajalca ali delojemalca brez razloga, odpovedni rok je 14 dni, drugo je prilagoditveno obdobje, ki traja dve leti, ni mogoče odpovedi pogodbe brez razloga, vendar ni potrebnih določenih postopkov, kot so iskanje nadomestnega delovnega mesta, prekvalifikacija, je pa pri tej odpovedi v prehodnem obdobju izplačana odpravnina in velja odpovedni rok . V prilagoditvenem obdobju po dveh ni mogoče pogodbe odpovedati brez kakršnega koli razloga, odpravnine in odpovednega roka. Sledi stabilno, trajno obdobje.

- Odpovedni roki bodo glede na leto zaposlitve v podjetju do 90 dni.

- V odmor za delo in v dodatek za delovno dobo sprememba zakona ne posega. Delodajalci in delojemalci pa se lahko dogovorijo, da se prekvalificira dodatek za delovno dobo v dodatek za stalnost, kar omogoča tudi že sedanji ZDR.

- Starejši delavec, ki je varovan pred odpovedjo, je oseba, ki je manj kot pet let pred starostno upokojitvijo. Odpravnina pred upokojitvijo je vezana na 10 let zaposlitve pri zadnjem delodajalcu.

- Delavec na čakanju bo prejemal 70-odstotno nadomestilo.

- Uvaja se elektronsko komuniciranje med delodajalcem in delojemalcem, kjer je to mogoče.

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju trga dela - ZUTD-A, bo določal:

- Ukinja obvezno prijavo prostega delovnega mesta za zasebni sektor, ne pa za večinske gospodarske družbe v državni lasti. Delodajalci bodo morali javno objaviti na spletnih straneh, ne pa na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje.

- Delodajalec lahko uporabi začasno delo s posredovanjem zavoda in v majhnem obsegu. Brezposelnega delavca lahko napoti na začasno delo le zavod. Urna postavka je ekvivalent minimalne plače, obdavčitev pa je enaka kot pri študentskem delu, posebna dajatev se uporabi za financiranje ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

- Denarno nadomestilo za brezposelne se zniža z 25 na 18 mesecev in iz 80 % na 70 % osnove.

- Delodajalec je dolžan obvestiti zavod o odpovedi delovnega razmerja, ko začne teči odpovedni rok, delavec pa je najmanj nekaj dni dolžan biti aktivni iskalec zaposlitve.

- Če nekomu na podlagi sporazuma prekine delovno razmerje, je lahko upravičen do denarnega nadomestila v višini 50%, čas prejemanja pa je odvisen od tega, koliko časa je bil delavec v delovnem razmerju.

<<< nazaj


Ostale novice


6.2.2015, Vir: Verlag Dashöfer


14.10.2014, Dida Volk, univ.dipl.pravnica, Vir: Verlag Dashöfer


18.8.2014, Vir: Verlag Dashöfer
... prejšnji

 
Pokličite me
Social Dashöfer FacebookDashöfer Twitter
O regresu
O regresu
 
www.www.b2.euwww.minimax.si www.unicreditbank.si www.m-hotel.si Racunalniške novice Opal.si www.geonep.si Agencija Poti
Za točnost podatkov in prispevkov odgovarjajo avtorji.
Copyright © 2003-2015 by Dashöfer Holding, Ltd. in Verlag Dashöfer, založba, d.o.o., Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel: 01 - 43 45 590, Fax: 01 - 43 45 594, E-mail: info@dashofer.si

www.dara.si    www.topfirma.si    www.seja.si    www.kado.si    www.zakonodaja-online.si    www.ddvasistenca.si    www.dashoferslo.si

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih