Strokovno gradivo

E-gradivo Davčni in računovodski vidik za sončne elektrarne in zelene investicije

Odkrijte ključne finančne prednosti zelenih investicij: Vse o sončnih elektrarnah

V času naraščajočih cen električne energije in globalnega premika k trajnostnemu razvoju, postajajo zelene investicije, kot so sončne elektrarne, vedno bolj priljubljene. Naše novo e-gradivo vam nudi temeljit vpogled v davčne in računovodske vidike vzpostavitve in obratovanja sončnih elektrarn ter drugih zelenih investicij.

V e-gradivu raziskujemo, kako lahko podjetja z zmanjšanjem odvisnosti od tradicionalnih virov energije znižajo svoje stroške, izboljšajo trajnostni ugled in prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Predstavljamo tudi najnovejše spremembe in pojasnila, ki se tičejo davčne obravnave energetske tranzicije, vključno z enakimi davčnimi olajšavami za sončne elektrarne kot v preteklem letu, ter nove smernice po Slovenskih računovodskih standardih (SRS) 2024.

E-gradivo podrobno obravnava različne situacije, povezane z lokacijo in vrsto postavitve sončnih elektrarn, od osnovnih sredstev do naložbenih nepremičnin. Osredotočamo se tudi na povezane teme, kot so električna vozila in energetsko varčne klimatske naprave, vključno z njihovo davčno in računovodsko obravnavo.

Naše e-gradivo je nepogrešljiv vir za vse, ki razmišljajo o vlaganju v zelene tehnologije ali želijo razumeti davčne spodbude in računovodske prakse, ki podpirajo te odločitve.

Avtorji

Erika Stražar s.p. Erika Režek, davčna svetovalka Davčno, poslovno in računovodsko svetovanje Darko Bohte s.p. Sonja Kermat DDV asistenca, mag. Aleksandra Heinzer Katja Erjavšek Malič, KER

Vsebina

Sončne elektrarne
Računovodska obravnava sončnih elektrarn
Davčna obravnava sončnih elektrarn
Davčni vidik zelenega prehoda
Davčna in računovodska obravnava izbranih poslovnih dogodkov
Knjiženje subvencije za osnovna sredstva in klima naprave
Knjiženje klimatske naprave v prostoru v najemu
Knjiženje postavitve sončne elektrarne v proizvodnji
Knjiženje in DDV pri postavitvi sončne elektrarne na naložbeni nepremičnini
Olajšave za sončne elektrarne in zelene investicije v obračunu DDPO
Olajšave za sončne elektrarne in zelene investicije v obračunu Doh-Dej
DDV pri sončni elektrarni
DDV pri električnem vozilu in boniteta

Za vsa vaša vprašanja je na razpolago:
Verlag Dashöfer - info@dashofer.si